Makaronowe sajgonki
Zapraszam na bardzo fajne jedzonko , super się sprawdza na spotkania ze znajomymi , na ciepło , ale i na zimno bardzo fajnie smakuje , zapraszam do wypróbowania przepisu .
Składniki ( wychodzi około 12 sajgonek )
200 dag mięsa mielonego ( ja użyłam wieprzowego )
5 jajek
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 duża cebula
1 łyżka sosu teriyaki
1 malutka łyżeczka gałki muszkatołowej
sol do smaku
1 duża marchewka
100 dag makaronu nitki
bułka tarta
olej do smażenia
placki ryżowe
Wykonanie
Do rozgrzanego garnka wkładam mięso mielone ,cebulkę , startą marchew ,wszystko razem przesmażam do momentu aż mięso się nam dobrze usmaży , jak mamy mięso gotowe , odstawiamy z ognia , i dodajemy pieprz ziołowy , sól , czosnek granulowany , makaron ugotowany nitki , sos teriyaki , gałkę , oraz trzy jajka , wszystko ze sobą łączymy , aż nasze składniki dobrze się połączą .
Jak mamy farsz gotowy , do głębokiego talerza wlewam wody i pojedynczo namaczam nasze placki ryżowe , a kiedy zmiękną , wykładam na deskę i układam nasz farsz i zwijamy naszą sajgonkę,tak postępujemy do wykorzystania całego farszu .
Kiedy mamy już wykonane sajgonki , do osobnych talerzy wpijamy jajka , a do drugiego bułkę tartą , i panierujemy nasze sajgonki , na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju smażymy na złoty kolor .
Po usmażeniu wszystkich sajgonek ,gotowe do podania , super smakują z czerwonym barszczem .
Smacznego
Komentarze