Leczo ziemniaczano -kiełbasiane
Pogoda za oknem nie do pozazdroszczenia , pada kolejny dzień z rzędu , do tego zimno , więc pomyślałam że trzeba zrobić coś do jedzenia co rozgrzeje porządnie i se smakiem zapraszam na leczo kiełbasiane .
Składniki
10 średnich ziemniaków
5 sztuk serdelka z szynki ( bądź parówki z szynki )
3 kolorowe papryki
2 cebule
2 cukinie
10 pieczarek
5 łyżek ketchupu
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól do smaku
pieprz czarny
szczypta cynamonu
2 łyżki masła
1 łyżka majeranku
Wykonanie
Do garnka , rozpuszczamy masło , kiedy masło się rozpuści , dokładamy nasze warzywa pokrojone w kostkę , cukinie myjemy i kroimy ze skórką , ziemniaki obieramy i także kroimy w kostkę,pieczarki ,paprykę , jak mamy wszystkie warzywa przygotowane , przesmażamy około 10 minut , na koniec dodajemy cebulę pokrojoną w talarki i pokrojoną parówkę bądź serdelki , wszystko zalewamy wodą aż nasze warzywa będą zakryte , dodaje ketchup , przyprawy i gotujemy na małym ogniu do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
Jak ziemniaki są miękkie , doprawiamy solą i gotowe do podania .
Smacznego
Komentarze