Kotlety mielone z oliwkami
Mała rozgrzewka przed moimi kochanymi świętami bożego narodzenia , trzeba potrenować co by przygotować na świąteczny stół , i dziś wypadło na fantastyczne a zarazem smaczne kotlety mielone z dodatkami , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu , oraz miłego dnia dla wszystkich kochani .
Składniki
400 dag mięsa mielonego ( wieprzowe )
1 cebula
1 szalotka
ząbek czosnku
2 jajka
1 łyżka musztardy francuskiej
20 sztuk oliwek zielonych
1 bułka czerstwa
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól himalajska
pieprz czarny według uznania
olej do smażenia
1 szklanka mleka
2 szklanki bułki tartej ( do panierowania )
Wykonanie
Na wstępnie czerstwą bułkę zanurzamy w mleku aż nam bardzo dobrze zmięknie , następnie mięso mielone przekładam do miski i dodaje nasze składniki , sól , pieprz ziołowy oraz czarny , jajka , musztardę francuską , oliwki pokrojone w kosteczkę , czosnek stary na tarce o drobnych oczkach , cebulkę oraz szalotkę obieram , kroję w drobną kostkę i przesmażam na odrobinie oliwy , i dodajemy do mięsa mielonego , na końcu kiedy nasza bułka która namiękła w mleku , odsączamy i dodajemy do mięsa , na koniec doprawiamy solą .
Kiedy mamy już wszystkie składniki dodane to wszystko ręką mieszamy tak aby nasze składniki bardzo dobrze się ze sobą połączyły , jak już mięso mamy wymieszane , formujemy kotlety , to już według uznania , następnie panierujemy w bułce tartej i na rozgrzaną patelnie z olejem przekładamy nasze kotlety , smażymy po obu stronach na złoty kolor .
Jak usmażymy już wszystkie kotlety , wszystkie przekładamy do formy do pieczenia bądź naczynia żaroodpornego , i wstawiamy do piekarnika na 160 stopni i pieczemy pod przykryciem około 25 minut , po tym czasie kotlety mamy gotowe do podania .
Smacznego
Komentarze