Karkówka pieczona
Kolejna rozgrzewka przed zbliżającymi się świętami .
Dziś zapraszam na przepyszną karkówkę pieczoną z cebulką , super smakuje , w takim tempie znikała z talerzy że na pewno zawita na stole świątecznym po raz kolejny , zapraszam do wypróbowania przepisu .
Składniki
1 kg karkówki ( bez kości )
2 łyżeczki papryki czerwonej
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżka soli
1 łyżka warzywka
3 ząbki czosnku
2 cebule
2 łyżki majeranku
2 łyżki sosu teriyaki
Wykonanie
W nasze mięso wcieramy wszystkie wymienione powyżej przyprawy , obrany posiekany czosnek , cebulkę obieram kroję w talarki i dodaję do mięsa .
Jak mamy dobrze wklepane przyprawy w mięso , przekładamy do miski i pod przykryciem pozostawiam na 24 godziny w lodówce .
Na następny dzień , mięso przekładam w folię aluminiową i okładam cebulką , następnie bardzo dobrze owijam folią aluminiową .
Kiedy mięso jest zawinięte , w naczynie żaroodporne wlewam wodę do połowy , na to wykładam folię aluminiową i wkładam na to mięso , wkładam do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni , pieczemy około 3 godzin , sprawdzając aby nasza woda nie wyparowała z naczynia .
Po tym czasie , mięso wykładamy na talerz i czekamy do wystudzenia , i gotowe do podania .
Smacznego
Komentarze