Drobiowe żołądki w sosie
Od czasu do czasu lubię przygotować podroby , choć troszkę długo się gotują , smakują bardzo fajnie , taki sos z żołądków z kaszą gryczaną jest bardzo smaczny , i ma swoich zwolenników, z mojej strony mogę serdecznie zaprosić na przepis .
Składniki
1 kg żołądków drobiowych
2 średnie cebule
2 listki laurowe
2 marchewki
5 ziaren pieprzu kolorowego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól
kostka rosołowa
3 łyżeczki mąki
Wykonanie
Żołądki dokładnie oczyszczamy z zanieczyszczeń , błon ,różnych płon itp , płuczemy kilka razy , osuszamy .
Kiedy żołądki mamy oczyszczone , na rozgrzanego garnka wkładamy osuszone żołądki oraz pokrojoną cebulę w kostkę , wszystko przesmażamy około 10 minut , po tym czasie zalewamy nasze żołądki wodom tak aby zakryło nasze żołądki , dodajemy nasze przyprawy i gotujemy na małym ogniu około 2, 3 godzin , aż żołądki będą miękkie .
Kiedy nasze żołądki będą miękkie , można zagęścić mąką , ale to już według uznania .
Ja taki sosik uwielbiam z kaszą gryczaną , bądź jęczmienną .
Smacznego
Komentarze