Pyzy ziemniaczane z mięsem
Uwielbiam pyzy z mięsem , naszła mnie ochota do przygotowania ich na weekend , danie troszkę czasochłonne , ale smak super , z tym pechem co mnie dziś trzymał , to powiem nie skromnie , cud że wyszły tak smaczne , zapraszam serdecznie na przepis .
Składniki ( na 25 sztuk)
Składniki na ciasto ziemniaczane
3 kg ziemniaków
2 jajka
1 szklanka mąki ziemniaczanej
sól
mąka tym 405 ( do podsypywania )
Składniki na farsz
300 dag łopatki mielonej
2 średnie cebule
sól
pieprz czarny
1 łyżeczka majeranku
2 ząbki czosnku
2 jajka
Wykonanie farszu
Cebulkę obieram , kroję w kostkę , następnie przesmażam na oliwie na złoty kolor , kiedy cebulkę mam przygotowaną , do miski wkładam nasze mięso , przesmażoną cebulkę , jajka ,czosnek przeciśnięty przez praskę oraz wszystkie przyprawy , następnie bardzo dokładnie wyrabiam ręką , i farsz mamy gotowy do pyz .
Wykonanie masy ziemniaczanej
Półtora kilo ziemniaków obieramy oraz gotujemy z odrobiną soli, a kolejne półtora kilo ziemniaków obieramy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach , następnie odciskamy przez gazę nadmiar soku ze startych ziemniaków , a pozostały nadmiar soku odstawiam na chwilkę .
Kiedy nasze ziemniaki się ugotują , oraz wystudzą , mielimy je w maszynce do mięsa , kiedy mamy już przygotowane ziemniaki , łączymy je ze sobą , surowe starte i ugotowane zmielone , dodajemy jajko mąkę ziemniaczaną i z pozostałego soku z ziemniaków odlewamy sok i stworzyła nam się mąka ziemniaczana i ją także dodajemy i bardzo dokładnie zagniatamy nasze ciasto ziemniaczane .
Jak już mamy przygotowane ciasto ziemniaczane , oraz farsz mięsny zaczynamy przygotowanie naszych pyz , a więc , odcinamy od ciasta pasek jak np na kopytka , następnie odcinamy kawałki 5 cm i palcami formujemy kółko , do którego wkładamy nasz farsz i sklejamy , i formujemy kulki , średniej wielkości , i tak postępujemy aż do wykorzystania całego farszu , bądź ciasta ziemniaczanego .
Kiedy mamy przygotowane wszystkie nasze pyzy , w garnku wstawiamy osoloną wodę , kiedy woda zacznie nam się gotować , wkładamy nasze pyzy , nie za dużo na raz , co jakiś czas mieszając, nasze pyzy gotujemy około 15 minut , na średnim ogniu .
Następnie kiedy już mamy ugotowane nasze wszystkie pyzy , możemy je podać z podsmażonymi skwarkami z cebulką , ale to już pozostawiam Państwu .
Smacznego
Komentarze