Golona dla chłopa
Tym razem zapraszam na coś bardzo mięsnego , wypadło na golonkę , przyznam że ja za tego typu mięsem nie przepadam , ale moja druga połowa uwielbia golonkę , z dodatkiem musztardy i chlebka , zajada się aż uszy mu się trzęsą , zapraszam do wypróbowania .
Składniki
1 golonka
2 marchewki
2 pietruszki
pół średniego selera
2 średnie cebule
2 liście laurowe
10 ziaren pieprzu
2 łyżki warzywka
1 ząbek czosnku
Wykonanie
Myjemy golonkę dokładnie i osuszamy , jak golonkę mamy umytą i osuszoną , wcieramy warzywko w golonkę i wkładamy do garnka takiego aby nasza golonka nam się zmieściła , następnie obraną i pokrojoną cebulę dodaję do golonki , oraz czosnek .
Kiedy golonkę mamy doprawianą , to mięso wstawiamy pod przykryciem na całą noc do lodówki .
Na drugi dzień wyciągamy naszą golonkę z lodówki , zalewamy wodą tak aby przykryło mięso , i dodajemy obraną marchew , pietruszkę oraz seler , także dodajemy listek laurowy pieprz i gotujemy na małym ogniu do momentu kiedy nasza golonka nie będzie bardzo mięciutka , ja gotowałam dość długo , około 5 godzin .
Kiedy nasza golonka będzie bardzo miękka , wstawiam golonkę do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na 25 minut , po upieczeniu jest gotowa do jedzenia .
Smacznego
Komentarze