Fit babka śliwkowa
Od jakiegoś czasu byłam strasznie ciekawa smaku mąki ryżowej , w końcu się skusiłam i oto cudo co mi wyszło , nie skromnie powiem że to jest przepyszne , wszystkim strasznie zasmakowało , bardzo szybko znikało z talerza .
Zapraszam serdecznie do wypróbowania w domku dla rodzinki do niedzielnej kawy .
2 szklanki mąki ryżowej
1,5 szklanki ksylitolu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
8 jajek
zapach śmietankowy
4 łyżki oleju
3 łyżki kakao
pół szklanki mleka
10 sztuk śliwek
Wykonanie
Do miski rozdzielam białka od żółtek , białka ubijam na sztywną pianę .
Do żółtek dodaję ksylitol i ubijam na puszystą masę , kiedy żółtka mamy ubite dodajemy mąkę ryżową , proszek do pieczenia , sodę , zapach śmietankowy kakao , oraz pół szklanki mleka , kiedy mamy dodane wszystkie nasze składniki to wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy , kiedy mamy już masę wymieszaną to dodajemy nasze białka , ciasto łączymy z białkiem mieszkając łyżką delikatnie tak aby nie stracić puszystości .
Tortownicę smaruję odrobiną oleju kokosowego i obsypuję mąką ryżową , następnie wylewam masę i na wierzch wykładam pokrojone śliwki , wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na 40 minut .
Po naszym czasie wykładam ciasto , wyjmuję z tortownicy i zaczynam robić polewę czekoladową .
Polewa czekoladowa
4 łyżki masła ( dobrej jakości bez dodatku soli)
5 łyżek ksylitolu
3 łyżki kakao
Wykonanie
Do rondelka dodaję masło , rozgrzewam tak aby nasze masło się rozpuściło , kiedy już masło nam się rozpuściło , dodaję cukier ksylitol i podgrzewam do momentu aż cukier się rozpuści , następnie dodaję kakao i bardzo szybko mieszam jak zaczyna powstawać nam czekolada , zdejmuję z ognia , mieszam kilka minutek i gotowa polewa do ciasta .
Kiedy polewę mamy gotową , nasze ciasto kładę na paterze bądź ładnym talerzu i polewam całe ciasto polewą czekoladową , odstawiam na 3 godzinki aby czekolada się troszkę troszkę zastygła.
Po trzech godzinkach mamy przepyszne ciasto do kawy .
Smacznego
Komentarze