Bułeczki drożdżowe ligth czyli zdrowsza drożdżówka
Zapraszam na bardzo smaczne i aromatyczne bułeczki drożdżowe z mąki orkiszowej z jagodami . Znakomicie nadają się do świeżo parzonej kawy , na spotkania rodzinne , jak i na śniadanie dla dziecka do szkoły , mają bardzo małą zawartość cukru , a kwaśność jagód fajnie się łączy z lukrem .
Składniki
3 szklanki mąki orkiszowej
45 dag drożdży
zapach śmietankowy
2 łyżeczki cukru
2 łyżki masła ( rozpuszczonego )
3 jajka
szklanka jagód ( mogą być mrożone )
Wykonanie
Do miski wsypujemy mąkę , następnie drożdże rozpuszczam z dwoma łyżeczkami cukru i dodaje do naszej mąki , kiedy mamy nasze drożdże dodane , dodajemy następne składniki , jajka , zapach śmietankowy , masło rozpuszczone wystudzone.
Kiedy mamy wszystkie składniki dodane , wyrabiamy ciasto rękoma , aż uzyskamy dobrze wyrobioną kulkę , kiedy mamy ciasto wyrobione , miskę posypujemy mąką i wkładamy nasze ciasto na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce .
Po naszym czasie wyciągamy wyrośnięte ciasto i zaczynamy odrywać kawałki ciasta , następnie formujemy płaskie placki , na te placki wykładam nasze jagody i zlepiamy formując kulkę , i wykładamy na blachę wyłożoną papierem oraz posypaną mąką .
Jak mamy zrobione wszystkie nasze bułki , posypujemy troszkę mąką , nakrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godzinki do wyrośnięcia .
Po pół godzinie bułki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na 25 - 30 minut .
Kiedy bułki mamy już upieczone , wykładamy bułki do wystygnięcia , następnie można polać lukrem , i gotowe do zajadania się .
Smacznego
Komentarze