Faszerowane udka
Zapraszam dziś na przepyszne udka faszerowane mięsem mielonym , doskonale nadają się jako danie na spotkania rodzinne , imieninowe , urodzinowe , także doskonale smakują na gorąco jak na zimno na kanapki , serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu .
Składniki
15 pałek z kurczaka
2 łyżki wegety
1 łyżka papryki czerwonej
Farsz do udek
200 dag mięsa mielonego wieprzowego
10 sztuk pieczarek
1 mała szalotka
1 cebula
1 łyżeczka papryki czerwonej
1 łyżeczka pierzu ziołowego
szczypta chilli
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka curry
sól do smaku
2 jajka
Wykonanie
Na wstępie trybujemy nasze udka od kości , kiedy mamy udka przygotowane , pozbawione kości odstawiamy na chwilkę .
Do miski przekładamy mięso mielone , dodajemy wszystkie powyżej wymienione przyprawy , jajko , starte na tarce o średnich oczkach pieczarki , oraz posiekaną w drobną kostkę cebulkę oraz szalotkę , doprawiamy do smaku solą i bardzo dokładnie mieszamy ręką , aż nasze składniki dobrze się połączą , a kiedy mamy już dobrze wymieszane mięso zaczynamy faszerować udka .
Do faszerowania udek bardzo dobrze się sprawdza rękaw do ozdoby tortów , napełniam taki rękaw i zaczynam napełniać udko mięsem mielonym do samego pełna , i tak postępuje do wykorzystania udek .
Kiedy mamy przygotowane udka , doprawiamy z wierzchu do smaku wegetą , papryką czerwoną , i układamy do formy , następnie wstawiamy do piekarnika na 160 stopni pod przykryciem na 2 godzinki .
Po tym czasie nasze udka są gotowe do podania .
Smacznego
Komentarze