Drobiowe FIT gołąbki w sosie koperkowo- jogurtowym
Dziś zapraszam na smaczne gołąbki FIT , doskonale sprawdzają się jako obiad rodzinny , jest dla tych co dbają o linie , i dla tych co lubią sobie dobrze zjeść , ale to już według uznania Państwa .
Składniki
300 dag mięsa drobiowego mielonego
1 duża cebula
pęczek kopru świeżego bądź suszonego
2 jajka
1 kubek jogurtu greckiego
sól
pieprz czarny
1 puszka pomidorów z puszki bez skóry
1 główka kapusty włoskiej
1 torebka ryżu
1 łyżka mąki ryżowej
Wykonanie
Na wstępnie parzymy kapustę i odcinamy twardą część z liści i odstawiamy na chwilkę , a między czasie zajmujemy się naszym mięsem.
Do miski przekładam mięso mielone , dodaję pokrojoną cebulę w kostkę , dodaję jajka , ryż ugotowany , i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem , następnie bardzo dokładnie mieszamy .
Kiedy nasze mięso jest dokładnie wymieszane , zabieramy się za nasze liście kapusty , do każdego liścia przekładam łyżkę naszego farszu mięsnego , i bardzo dokładnie zwijamy , następnie nasze gotowe gołąbki układam w naczyniu żaroodpornym i zalewam pomidorami z puszki oraz szklanka zwykłej wody , następnie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 160 stopnie pod przykryciem na 1,5 godzinki , zerkając aby woda nam się nie za mocno wygotowała .
Kiedy nasze gołąbki są gotowe , odlewam nasz sos z gołąbków , doprawiam solą pieprzem , dodaję posiekany koper i zabielam odrobiną mąki ryżowej oraz z jogurtu greckiego , następnie gotowe gołąbki polewamy naszym sosikiem i gotowe do podania .
smacznego
Komentarze