Świąteczne bułeczki makowe
Święta coraz bliżej , czas zasuwa jak oszalały , a wariacje w kuchni trwają w najlepsze , każdy z nas stara się aby przygotować coś wyjątkowego i smacznego . A ja dziś zapraszam na bardzo smaczne bułeczki z makiem , takie sobie zażyczyła moja córka , a więc do roboty , zapraszam wszystkich bardzo serdecznie do wypróbowanie przepisu , na tegoroczne święta .
Składniki na ciasto
2 ,5 szklanki mąki (1 szklanka mąki do podsypania )
1 szklanka mleka
20 g drożdży
3 łyżki cukru
1 zapach śmietankowy
2 łyżeczki skórki z cytryny
1 jajko ( plus 1 żółtko do posmarowania bułek )
gotowa masa makowa ( ja użyłam bakalland )
Lukier z białek
1 białko
4 łyżki czubate łyżki cukru pudru
2 krople soku z cytryny
Wykonanie lukru
Białka ubijam na sztywno , następnie dodaję cukier puder , sok z cytryny , miksuję razem około 2 minut , po dwóch minutach miksowania , lukier gotowy do polania na ciasto .
Wykonanie
Do miski wsypuję mąkę , dodaję jajko , skórkę z cytryny , zapach śmietankowy , drożdże mieszam z cukrem , jak się rozpuszczą dodaję do naszej mąki , mleko podgrzewam lekko i zaczynam zagniatać , dolewając mleka , kiedy ciasto mamy dobrze zagniecione , podsypujemy dno miski , oraz wierzch ciasta i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1 godzinę .
Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i zaczynamy kroić kawałki , wałkujemy delikatnie i w środek rozwałkowanego ciasta układamy łyżeczkę masy makowej i w ręku zaczynamy formować kształt bułki , tak aby na wierzchu naszej bułki pokazywał się mak,i układam w tortownicy wyłożonej papierem , bądź wysmarowana masłem i posypana mąką , postępujemy tak aż wypełnimy całą tortownicę , kiedy mamy tortownicę już wypełnioną bułkami odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia , przed włożeniem do piekarnika smaruję żółtkiem , wstawiam do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na 20 minut , po tym czasie odstawiam do wystygnięcia , kiedy wystygną polewam lukrem z białek .
smacznego
Komentarze